24 juli 2024

Eventing Olympische spelen Parijs: feiten en verwachtingen

In de Eventing Parijs 2024 doen 27 landen mee met 16 teams bestaande uit drie combinaties en in het totaal 65 combinaties. Janneke Boonzaaijer (Renswoude) is met ACSI Champ de Tailleur één van de teamleden voor team NL. Haar eigen reservepaard is I’m Special N N.O.P.

De Eventing vindt plaats van 27 t/m 29 juli. Naast Janneke Boonzaaijer zijn de overige teamleden met begeleiding: Sanne de Jong (Aalsmeer) met Enjoy, Raf Kooremans (Turnhout Bel.) met Crossborder Radar Love, Reserve: Elaine Pen (Leiden) met Divali, begeleid door bondscoach Andrew Heffernan (Nantwich, Gbr.) en teamveterinair Leendert Jan Hofland (Bodegraven)
De paardensport van Parijs 2024 vindt op een sensationele locatie plaats, bij het Paleis van Versailles. Voorbij de tuinen van het paleis ligt 800 hectare parkland, doorkruist met rechte paden door bossen en velden. Het Grand Canal, indertijd ontworpen door André Le Nôtre, loopt van oost naar west over 1.670 meter. Het kanaal zal een belangrijk kenmerk zijn op de Eventing cross-country dag op zondag 28 juli, met paarden en ruiters die over pontons galopperen om van de ene kant naar de andere te komen.

Ook in deze cross zijn verschillende iconische sprongen. Crossbouwer Pierre Le Goupil voegt eraan toe: “Het Grand Canal dat erg recht is is ook goed om de paarden zich te laten strekken voor een flinke galoppade.”
Pierre Le Coupil zegt over de bodem: “De consistente ondergrond is belangrijk. We hebben speciaal vulkanisch zand toegevoegd om die consistentie te behouden en voor natuurlijke drainage te zorgen. Bij slecht weer doet dat zijn werk. Vanwege de consistentie van de bodem is het gevoel voor de paarden en ruiters hetzelfde, van de startbox tot aan de finish.”

Janneke voegt toe: “We zijn ’s nachts naar Parijs gereden en goed aangekomen. Onze laatste trainingen zijn heel goed gegaan. We hadden een grote focus op de dressuur, mijn beide dressuurtrainers zijn er in Parijs zelfs bij. Ook de laatste conditietrainingen gingen heel goed. Ik ben hen heel benieuwd hoe leuk de Spelen nu zullen zijn, nu ze zo dichtbij zijn. De hoeveelheid bekenden bij de cross nu geeft vast weer een andere druk dan op de OS in Tokyo. Maar ik denk dat het heel leuk gaat zijn en kijk er enorm naar uit. Ik heb er heel veel zin in!”.