25 juli 2024

ACSI Teamlid Janneke Boonzaaijer naar Olympische spelen Parijs

Janneke Boonzaaijer (27) uit Renswoude is op weg naar haar tweede Olympische Spelen in Parijs. Ze heeft veel geleerd van haar eerste Olympische ervaring. “Het hele proces is zo mooi! Ik luister naar mijn gevoel”, vat ze samen. Janneke zegt over haar levenshouding en het paardrijden: “Er is maar één ding echt belangrijk en dat is jouw gevoel voor jouw paard.”

“Je kan tijdens de opleiding van je paard zoveel andere doelen hebben in een wedstrijd dan winnen. Zoals ontspannen een wedstrijd rijden. Om je paard te leren dat er niet altijd druk op staat. De frustratie wordt soms zo groot. De stap van niveau 3 ster naar 4 ster is heel groot. En je sport wordt wel echt een levensstijl. Echt vast meedraaien is nog niet zo eenvoudig. Eendagsvliegen die het met één paard doen, zijn er genoeg….Ik rijd met meer paarden en mijn paarden zijn niet allemaal hetzelfde. Mijn doel: net zoals wereldkampioen en Olympisch kampioen springen Jeroen Dubbeldam het beste uit één paard halen. Elk paard individueel zien, te respecteren en vanuit daaruit door te groeien.”


Met ACSI Campbelle, ACSI Champ de Tailleur en I’m Special rijd jij ook drie heel speciale paarden…
“Zij vertegenwoordigen inderdaad alle drie mijn leermomenten. Met ACSI Champ de Tailleur gaan we hopelijk het beste wat we kunnen laten zien in Versailles, Parijs. Ik heb hem overgenomen van Lieke van der Werf. Het is zo geworden dat ie het doet, als ik zeg dat het kan. Hij vertrouwt heel erg op mij. Altijd met het voorbeen weg, makkelijk in het sluiten, kijkt altijd zelf mee en zoekt de sprongen op, echt heel gaaf. Hij denkt vooruit! Hij maakt het mij nu heel gemakkelijk als chauffeur. Mooi dat het zo gegroeid is. In de cross in Luhmuhlen was ik destijds maar 1 sec. buiten de tijd. Daar zag bondscoach Andrew Heffernan mij en mocht ik naar de OS Tokyo. In Tokyo waren we elke dag alleen maar met hem bezig. Mijn moeder Ria waste elke dag z’n staart. Die is nog nooit zo wit geweest als toen, haha. De indoorcross in december in Geneve vond hij ook geweldig. Al die mensen speciaal voor hem! Hij weet dat hij nr 1 is en die aandacht vindt ie heerlijk.”

En I’m Special N N.O.P. is nu als jouw reservepaard mee
“Yes. Ze is heel bijzonder. Ze heeft zoveel kwaliteit! Dat is gezien, ze is nu N.O.P., ook een heel leuk proces, Met Champ ben ik helemaal twee handen op één buik, maar I’m Special N N.O.P gaat straks zeker ook àlles doen als ze heeft geleerd dat ik haar kan helpen.”

Campbelle loopt thuis in de wei met haar veulentje?
“Ja. Mama Campbelle en haar hengstveulen Utoko Grove van onze eigen hengst ACSI Moreno doen het super goed! Campbelle is een levensles geworden voor mij. Zij is nu mijn hobby. Ik reed ZZ-Zwaar dressuur met haar, hopelijk nog een keer Prix St Georges, spring 1.40 m met haar. Ik vergeet niet dat ik zelf de schuld ervan ben dat Campbelle het crossen mentaal niet meer trekt. Ik was indertijd te gretig en heb haar overnomen. Dit deed en doet me zeer…Ik zal dat nooit meer doen. Wat ik aan het begin al zei. je gevoel voor je paard staat bovenaan. Wat ik zeg: zij is een levensles!”.

Een levensles die je nu in Parijs in praktijk mag gaan brengen…
“Mijn plan A is geslaagd: de OS PARIJS met HOOFDLETTERS. Waarbij ik straks blijf zeggen dat mijn gevoel voor ACSI Champ de Tailleur groter moet blijven dan het alles omvattende doel van een perfecte Spelen rijden. De eventing is perfect als Champ het perfecte gevoel geeft om dit samen met mij te doen.”

En dan heeft de eventingsport toekomst?
“Zeker! Paarden vinden dit werk heel leuk, daar ben ik van overtuigd. Het is veelzijdig, het is buiten, het is echt één van de leukste dingen om überhaupt met je paard te doen. Paarden zijn autistisch. Onze paarden krijgen allemaal een eigen voer-mix waar ze het ‘t beste op doen. Dat is voor mij geen vraag, het is doodnormaal. Zo lang ik denk dat ik zelf een paard bij ons zou willen zijn, is het méér dan goed. Als iedereen, nou eens in de spiegel durft te kijken… En durft te reflecteren… De juiste vrijheid durft te geven, de juiste beweging, de juiste voeding… Dan blijft deze sport héél lang de optimale sport van mens en paard!

Je bent een keiharde werker. Je stopt dagelijks pas rond 21.30 uur en neemt nauwelijks pauzes. Maar zonder hoofdsponsor ACSI en je side-sponsoren BR, Duo Protection, Oxer Socks, Favola Bella, Cavalor, Devoucoux, Abion en Hijman was dit toch moeilijk geweest. Is er iets wat je hen wil zeggen?
“Zonder deze steun was dit erg moeilijk geweest. Ik vind het heel gaaf om samen met hen richting de Spelen te hebben kunnen werken, top. En dank!”.